Amortisör İthalatı

Amortisör ithalatında , GTİP karşılığı ürünler  ÜGD Tebliği Kapsamında TAREKS başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılan ürünler risk analizine dayalı sistem kapsamında TSE yönlendirilmesi durumunda ürünlerden standardın belirlediği oranda numune alınarak deney amacıyla Makine Laboratuvarı Gebze Müdürlüğü’ne gönderilir . İlgili Ürünlerden alınan numunelerin deney işlemleri uygun çıkması durumunda ürünler ithalat işlemine alınır .

TSE tarafından numune alınırken ve denetim yapılırken dikkat edilen hususlar özetle ;

TS 3034 standardı kapsamı amortisör cinsi ürünlerin ilgili standarda göre sınıf, tip, tür ve çeşit ayrımının sağlıklı ve süratli şekilde sağlanmasına yönelik olarak TS 3034 standardının numune alma maddesinde geçen “Bir defada muayeneye sunulan aynı sınıf, aynı tip, aynı tür ve aynı çeşit amortisörler bir parti sayılır.” ifadesine ve standart sınıflandırma maddesinde “sınıflar, tipler, türler, çeşitler” ayrımı yapılıyor olmasına istinaden, bu kapsamdaki ürünlerde ithalat denetimleri sırasında parti takibi ve tasnifleme adına TS 3034 standardına göre çeşit tespitinin de sağlanması gerekmektedir.

İlgili tespitler sağlanırken “10.1 Uygunluk Değerlendirmede Genel Hususlar” maddesi dokuzuncu fıkrasında da belirtilen işlemler yapılarak, varsa firma beyanları ve firma tarafından sunulan teknik anlamda geçerli olabilecek bilgi ve belgeler (teknik resim vb.) ile ürünler üzerindeki işaretlemeler ve beraberindeki belgeler de dikkate alınarak tasnifleme sağlanacak, İMB-01-TL-001 kodlu TS 3034 KAPSAMI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİM TALİMATI da dikkate alınarak mümkün olduğunda ithalat denetimi sırasında ölçüm de yapılarak tespitler sağlanacaktır.

Yukarıdaki hususlarla beraber, numune alımı ve ilgili standarda göre deneylerin yapılması açısından standartta geçen “tür bilgisi (bağlantı türleri)” dikkate alınmayacak ve bunun dışındaki (sınıf, tip ve çeşit) hususlar dikkate alınarak numune alımı yapılacaktır. Bu yönde alınan numuneler üzerinde yapılacak deneylerden olumlu sonuç alınması hâlinde oluşacak rapor; başvuruda aynı sınıf, tip, çeşit, üretici, marka ve menşe bilgilerine sahip diğer ürünler için de geçerli kabul edilecektir. Oluşacak rapor aynı zamanda prosedürün “13. EMSAL UYGULAMA” maddesi diğer hükümlerine uygun olmak kaydıyla müteakip ithalata konu ürünlerde standardın “tür bilgisi (bağlantı türü)” dikkate alınmadan kullanılabilecektir.

Buna göre, anılan türde ürünler için öncelikle standardın belirttiği tüm kriterler yönünden PTE inceleme ve tespitlerinin yapılması; ardından varsa PTE durumundaki ürünler ayrıldıktan sonra kalan ürünlerden alınacak numunelerin bir üst paragrafta geçen yöntemle “tür bilgisi (bağlantı türleri)” kriterine bakılmaksızın alınması gerekmektedir.

Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü 05.07.2019 tarihli ve 00045763322 sayılı yazısı uyarınca, Enstitümüzce alınması planlanan test cihazının teminine kadar TS 3034 standardı kapsamındaki denetim işlemleri gözle muayene, korozyon, kaplama kalınlığı ve boyut ölçümü gibi sadece yapılması mümkün olan muayene ve testlerin sonucuna göre yapılacaktır.

Saygılarımızla…

Detaylı bilgi için : tareks@esasgumruk.com üzerinden mail atabilirsiniz.